A kávé betakarítása


A kávézás rituáléjának nélkülözhetetlen része, hogy kávénk testet lelket melengető finomság legyen.

Ezért kiemelten fontos a kávécseresznye érési folyamata, és időben történő szüretelése. Ez ugyanis jelentősen határozza meg a kávénk végső ízvilágát.

A kávétermelők számára az egyik legizgalmasabb időszak, amikor eljön a termés betakarításának ideje. Elkezdődik a kávészemek utazása, a kávéfáktól a csészéig. A kávécseresznye egy gyümölcs, amit ha fel akarunk dolgozni, akkor le kell szüretelni. Ideális esetben akkor, amikor az éppen érik.

A gyümölcsökre jellemző, hogy érésük során folyamatosan alakul ki az ízük. Nem kivétel ez alól a kávécseresznye sem. Az éretlen kávécseresznye gyakran citrusos jegyekkel rendelkezik, mert ugyanaz a citromsav határozza meg az ízét, mint ami a citrusféléket jellemzi. A kávécseresznye érése során a citromsav jelenléte csökken, helyét felváltja a kávéfajtára jellemző ízvilág. A kávé ízében meghatározó ez a mozzanat, hogy a gyümölcshús érett ízével gazdagítja a kávészemet, vagy nem.

A betakarítást illetően alapvetően két lehetőség közül választhat a gazdálkodó. Szelektív, vagy szalagszedéssel történjen a kávécseresznyék begyűjtése?

Ahhoz, hogy erre az égető kérdésre jó választ lehessen adni, és jó kávé kerüljön a csészénkbe, több tényezőt is figyelembe kell venni. Hol található az ültetvény, milyen erőforrások állnak rendelkezésre, milyen domborzati adottságai vannak az ültetvénynek, és talán a legfontosabb, hogy milyen minőségű kávét szeretnénk végeredményül?


A szelektív szedés művészete

A világon a legtöbb kávét kézi erővel szüretelik. Szelektív szedéssel a kávécseresznyéket a megfelelő érettségi szinten darabonként gyűjtik be, ami édesebb összetettebb ízeket eredményez a csészékben. A betakarítást többször is meg kell ismételni, hogy csak az érett gyümölcs kerüljön begyűjtésre. Ez egy rendkívül munka és időigényes folyamat. A jó minőségű kávéültetvények meghatározó része meredek lejtőkön helyezkedik el, ezeket viszont csak kézi erővel lehet szüretelni.

Az eljárás előnyei: Minden terepen alkalmazható. Mivel csak az érett gyümölcsöket szüretelik le, ezért ezzel az eljárással lehet a legjobb kávéminőséget elérni. Egészségesebb a kávéültetvény, ugyanis egyrészt a kávéfa nincs kitéve a gépek által okozott sérüléseknek, ezért az energiáit a szép és egészséges terméshozamra fordíthatja, másrészt a szüretelők által közvetlen visszajelzést ad, ha betegség, vagy kártevők jelennének meg az ültetvényen.
A szalagszedés

Amikor szalagszedéssel történik a betakarítás, akkor az összes kávécseresznyét begyűjtik a fákról érettségi szintjüktől függetlenül. Ez három módon is történhet. Az első, amikor kézzel történik a kávéfák lecsupaszítása. A második módszer amikor hordozható kisgépek segítségével választják el a kávészemeket az ágakról.
A harmadik pedig amikor betakarító gépeket, kombájnokat használnak a kávé betakarításához.
A szalagszedés előnyei:

A gépesítésből adódóan kevesebb munkaerőt kell alkalmazni ezzel költséget takarít meg, ezenkívül gyors és hatékony, mivel a betakarítás egy ütemben zajlik.


A kiváló minőségű Dél-Olasz Caffé Gioia kávétermékek elérhetők:

Szemes kávéőrölt kávéNespresso kompatibilis kapszulaDolce Gusto kompatibilis kapszulaLavazza Espresso Point kompatibilis kapszula, és E.S.E. kávépárna kivitelben is.