Fedezzük fel a kávé szülőhazáját és történetét

Etiópia, a kávé szülőhazája: Így indult el a világ kedvenc italának hódító útja

A kávé története több ezer évre nyúlik vissza, és közvetlenül összefügg Etiópiával, ahol az első kávébokrok eredetileg őshonosak voltak. Az etióp legenda szerint Kaffa tartományban egy pásztor fedezte fel a kávé élénkítő hatását, amikor meglátta, hogy kecskéi a kávécserjéről csemegéztek, és ezután hihetetlen energiát mutattak. A pásztor megkóstolta a bogyókat, és hasonlóan érezte magát. Innen ered a kávé szavunk, így indult el a kávé története.

A kávé története több ezer évre tekint vissza. Etiópia nyugati és délkeleti részein található Kaffa és Sidamo régiókban őshonos a Coffea arabica növény, amely a legelterjedtebb és legértékesebb kávénak számít világszerte. Az etiópiaiak már régóta fogyasztják a kávét, és a helyi kultúrában mélyen gyökerezik a kávéfogyasztás és készítés módja. A hagyományos etiópiai kávéceremónia az egyik legszínesebb és legérdekesebb módszer a kávé megismerésére és élvezetére.

Az etiópiai kávéceremónia középpontjában a jebena áll, egy hagyományos, gömbölyded hasú, szűk nyakú agyagedény, amelyben a kávét főzik. A ceremónia során a háziasszony először megmossa a zöld kávébabot, majd saját kezűleg megpirítja egy forró serpenyőben. A pirított kávébabot egy mozsárban őrlik és frissen őrölt, illatos kávéporrá alakítják.

Ezután a jebenába kerül a darált kávé és tiszta víz, majd a háziasszony az edényt parázsló szenek fölé helyezi. A kávét addig főzik, amíg a jebena szűk nyakán keresztül az első habos kávéfőzet meg nem jelenik. Ekkor a kávét alaposan lehűtik és többször átszűrik.

A hagyományos etiópiai kávét finom édességekkel, például házi mézzel vagy édes tejjel kínálják. Az etiópiai kávéceremónia közösségi esemény, amely összehozza a családot és barátokat. Az etiópiai kávé intenzív aromája és zamata teszi őket a világ egyik legjobb kávétermelőjévé.

Utazásunk Jemenben folytatódik, ahol először termesztették a kávét. Sokan úgy tartják, hogy bár Etiópia a kávécserje őshazája, a kávé és a kávékultúra bölcsője Jemen. Innen indult a kávé világhódító útja. Arab kereskedők, és mohamedán zarándokok népszerűsítették a kávézás hagyományát, és juttatták el Mekkába, majd Medinába. A kávé sikere innen már megállíthatatlan volt, segítségével létrejöttek az első kávéházak. A 16. század közepén már Isztambulban, Damaszkuszban és Kairóban is látni lehetett a kávéházakat, ahol az emberek összegyűltek, hogy megkóstolják és élvezzék ezt a csodálatos italt. A kávéházak hamarosan a kultúra, művészetek és politika központjaivá váltak, hiszen itt vitatták meg az eseményeket és találkoztak a kor hírességei. 

Összefoglalva, a kávé hihetetlen utazása Etiópiából a világ első kávéházaiba igazán lenyűgöző. A Szúfi szerzetesek hatása és a kereskedők elszánt munkája révén a kávé az évszázadok során átalakította a társadalmat és a kultúrát. Ma már a kávé egy világméretű jelenség, amely összeköti az embereket és új lehetőségeket teremt. Így hát kövessük a kávé nyomdokait, és fedezzük fel a frissítő ízvilágot, amely sokak számára jelenti a tökéletes kezdetet minden nap.


A növekvő európai kávékultúra.


A 16.-17 század kereskedői, a dohány, kakaó, cukor és a fűszerek mellett a kávét is egyre nagyobb tételben szállították a kor nagy kereskedő városaiba. Az 1600-as évek elején a kávé megérkezett Velencébe is, Európa elkezdte megismerni a kávét. A tengeri kereskedelem jóvoltából A 17. századtól kezdődően a kávé megjelenik Jáva szigetén is, amely a térség az egyik legjelentősebb kávétermelő területe lesz. Az indonéz szigetvilágban termett kávé minőségének és ízének köszönhetően az európai kávéházakban is egyre népszerűbb lett. Az első európai kávéház Velencében nyílt meg 1624-ben, La Bottega del Caffé néven. Ezután jött London, Párizs, eljött a kávéházak ideje, elterjedtek az egész kontinensen. Sorban nyíltak Hollandiában, Németországban, Bécsben, és megjelentek hazánkban is. A kávé élvezetét nem csak az ital íze és élénkítő hatása, hanem az újonnan kialakult társadalmi, és érintkezési forma tette népszerűvé. A kávéházak hamarosan elterjedtek a világ minden táján, és mára már elképzelhetetlen az élet nélkülük. 

Az etiópiai kávé legendás története az Iszlám világ spirituális szerepével összekapcsolódva igazán érdekfeszítő utazásra invitálja az olvasót. A kávé gyökereihez vezető út bepillantást enged a múltba, és rávilágít, hogy a világunk számtalan kultúra és nép összefonódásából jött létre. A kávé terjedése Mekkától az első kávéházakig hűen tükrözi a folyamatos változást és fejlődést, amely jellemző az emberiség történelmére.

A kiváló minőségű Dél-Olasz Caffé Gioia kávétermékek elérhetők:

Szemes kávéőrölt kávéNespresso kompatibilis kapszulaDolce Gusto kompatibilis kapszulaLavazza Espresso Point kompatibilis kapszula, és E.S.E. kávépárna kivitelben is.