Az arabica kávé termesztése


Az arabica kávé, vagy tudományos nevén a Coffea arabica, egy a trópusokon termő örökzöld növény. Terméseit nem csak az ízük miatt szeretjük, hanem azok egészségvédő hatásaiért is. Az arabica kávébabok adják a világ kávétermelésének mintegy 70%-át.

Az arabica kávé termesztése nem egyszerű feladat. Ez a növényfajta ugyanis érzékeny a tengerfeletti magasságra, a hőmérséklet-ingadozásokra és a rossz talajminőségre, valamint a csapadék mennyiségére, és annak eloszlására is.

Az arabica cserjék az egyenlítő környékén a magasabban fekvő területeken érzik jól magukat 1000-2000 méteres tengerszinti magasságon. Az egyenlítőtől távolodva északi vagy déli irányban térítők felé, az alacsonyabban fekvő 400-1200 méteres magasságban terem, ahol a napi középhőmérséklet 18-22 fok között marad. A kávé trópusi növény, így viszonylag szűk hőmérsékleti övezetben tud csak megmaradni. Nem kedveli a direkt napfényt, a félárnyék az ideális a számára. Az ásványokban gazdag, enyhén savas talajt kedveli.

A kávécserjék termesztése során nagy hangsúlyt fektetnek azok metszésére. Az arabica kávécserjék akár 10 méter magasra is megnőhetnek. Nagyjából két méteresre metszik vissza a cserjéket, így könnyebb a betakarítás. A metszés azért is fontos, mert segít a növénynek abban, hogy jobban fejlődhessen és kiegyensúlyozottabb legyen a terméshozama. A metszés során eltávolítják az elhalt vagy beteg ágakat, és formálják a bokrot, hogy a levelek jobban hozzáférhessenek a napfényhez. Mindez hozzájárul az arabica kávé babjának minőségéhez és ízéhez.

Az arabica kávécserje vízigényes növény, évi 1300 -1500 mm csapadékra van szüksége. Fontos a vízmennyiség eloszlása is, mivel a kávécserje nem viseli el, ha három hónapnál tovább nem kapja meg a havi 70 miliméter csapadékot.  

Egy átlagos kávéfa évente 4.5 kg gyümölcsöt terem, ebből nagyjából 1 kg zöld kávébabot lehet feldolgozni. Közel egy évig tart, mire a cseresznye szüretelhetővé válik az első virágzást követően, majd körülbelül 5 évig tart, mire a kávéfa teljesen termőre fordul. 

Összegezve, az arabica kávé babjainak termesztése igazi művészet. Az örökzöld cserjék gondos metszése és a magasabban fekvő, egyenlítő környékén található termesztési területek kihasználása jelentős szerepet játszik ebben. Az eredmény pedig egy olyan kávé, amelyet az egész világ kedvel és értékel.
A kiváló minőségű Dél-Olasz Caffé Gioia kávétermékek elérhetők:

Szemes kávéőrölt kávéNespresso kompatibilis kapszulaDolce Gusto kompatibilis kapszulaLavazza Espresso Point kompatibilis kapszula, és E.S.E. kávépárna kivitelben is.