Mi is az a kávé?

Mindenki felismeri a pörkölt kávébabot, de nem biztos, hogy felismeri a kávénövényt

A kávéfák akár 9 méternél is magasabbra nőhetnek. A fákat a könnyebb betakarítás érdekében rövidre metszik, ezzel hozzájárulnak, hogy energiájukat megtakarítsák, terméshozamuk kiegyensúlyozottabb legyen. A kávéfáknak viaszos zöld leveleik vannak, melyek párosával egymással szemben helyezkednek el. Nyíló fehér virágaik illata mámorító és frissítő. A kávécseresznyék rövid száron közvetlenül az ágak mentén nőnek. A növény folyamatos ciklusban növekszik, ezért nem szokatlan, hogy virágokat, éretlen és érett gyümölcsöket egyszerre látunk egyetlen fán.

A cseresznyének közel egy évig tart mire beérik az első virágzást követően, majd nagyjából öt évnek kell eltelnie, hogy a növény elérje a teljes terméshozamot. Általában 7 és 20 éves koruk között a legtermékenyebbek, de akár 100 éves korukig is élhetnek. A terméshozam értő gondozással megőrizhető, sőt, a fajtától függően akár növekedhet is az évek során. Egy átlagos kávéfa évente 4.5 kg kávécseresznyét vagy 1 kg zöld kávét terem.

Minden kereskedelmi forgalomban kapható kávé a kávéöv (Coffee Belt) nevű régióból származik. A fák a legjobban a meredeken lejtős, tápanyagokban gazdag talajt kedvelik, ahol a hőmérséklet kiegyensúlyozott, a csapadék pedig gyakori.
A kávé botanokai osztályozása


A kávé eredete a Coffea néven ismert növénynemzetségre vezethető vissza, amelyen belül több mint 500 nemzetség található. A kávé számos kulturális és gazdasági változást hozott létre. Azonban, a kávénövényfajok besorolása még mindig vitatott téma a szakemberek között.

Carolus Linnaeus svéd természettudós volt az, aki 1753-ban elsőként rendszerezte és leírta a Coffea Arabicát a "Species Plantarum" című művében. A szákértők becslése szerint 25 - 50 különböző kávénövényfaj létezhet.

A Coffea nemzetség legismertebb képviselője minden kétséget kizáróan a Coffea arabica. Ez az arabica kávécserje - volt az első, amelyet Linnaeus beemelt nemzetségi rendszerébe. További ismert fajok közé tartozik a Coffea canephora, más néven robusta, és a ritkábban előforduló Coffea liberica.

Végezetül kijelenthetjük, hogy Carolus Linnaeus óta sok minden változott. A tudomány fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy jobban megértsük ezt a bonyolult és lenyűgöző nemzetséget. Valószínűleg még mindig vannak felfedezésre váró fajok és változatok, így továbbra is izgalmas utazás vár ránk a Coffea nemzetség világában.

A kereskedelmi kávéiparban két fontos kávéfajta létezik: az Arabica és a Robusta.

Arabica kávé - C. arabica

A Coffea Arabica az eredetileg Etiópiában felfedezett kávéfák leszármazottja. Termésük finom, enyhe, aromás kávét ad, és a világ kávétermelésének körülbelül 70%-át teszi ki. A bab laposabb és husszúkásabb, mint a Robusta, és alacsonyabb a koffeintartalma.

A kávé piacán az Arabica kávék hozzák a legmagasabb hasznot. A jobb arabika kávék – általában 610–1830 méteres tengerszint feletti magasságban termemnek –, bár az optimális tengerszint feletti magasság az Egyenlítőhöz való távolság függvényében változik.

A legfontosabb tényező az, hogy a hőmérsékletnek enyhének kell maradnia, ideális esetben 15-25 C-fok között, évente körülbelül 1500 mm csapadékkal. Bár kereskedelmi méretekben termesztik néhány olyan helyen az arabica kávét, ahol éréskor akár a  32 fokot is lehet. A fák a hőmérséklettel kapcsolatosan nem túl kényesek, de egy erős fagy egy éjszaka alatt megöli őket. Nem szeretik az erős szelet. Ha túl erős a szél, megrongálja és lefújja a leveleket, és a virágokat.

Az arabica kávé termesztése a azért is költséges, mert a fák az enyhén lejtős földfelszínt kedvelik, ezt viszont nehéz megközelíteni. Ezenkívül, mivel a fák kevésbé ellenálók, mint a robusta, további gondoskodást és odafigyelést igényelnek.


 Coffea canephora - C. canephora var. Robusta

A robusta kávék nagy részét Közép- és Nyugat-Afrikában, Délkelet-Ázsia egyes részein, köztük Indonéziában és Vietnamban, valamint Brazíliában termesztik. A robusta termesztése folyamatosan növekszik, bár a világpiacnak csak mintegy 30%-át teszi ki. 

A robusta kávékat leginkább kávékeverékek (Blend-ek) részeként használják, így markánsabb ízeket erősebb karaktert adnak az italnak, valamint az instant kávék alapanyaga is nagyrészt a robusta kávé. Maga a Robusta kávébab valamivel kisebb, és gömbölyűbb mint népszerűbb társa, az Arabica.

A robusta fa ellenállóbb a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, ami megkönnyíti és olcsóbbá teszi a termesztését. Az is előnyére válik, hogy toleránsabb a magasabb hőmérséklettel, szereti a 24 és 30 fok közötti hőmérsékletet, ez lehetővé teszi, hogy sokkal alacsonyabb magasságban termesszék, mint az arabicát.

Vízigénye megegyezik kényesebb fajtársával, Évente körülbelül 1500 mm csapadékot igényel, és ugyancsak nem tolerálja a fagyot. Íze jellegzetes, koffeintartalma 50-60%-kal több mint az arabica kávénak.


                                                    Arabica                        Robusta                                                

                                         


A kávécseresznye anatómiája


A világ egyik kedvenc itala, valójában a kávécseresznye magjából készül. A gyümölcsöt szüretelik, feldolgozzák, majd megpörkölik. Ebből készül a fekete arany, a kávé. Az alábbi képek bal oldalán látható egy kávécseresznye felépítése,  jobboldalt egy nyers, és egy pörkölt kávészemet látunk. 


           


A kávécseresznye külső rétege az (outer skin), éréskor színe a fajtájától függ, de leggyakrabban sárga, vagy piros. Ez körülöleli a gyümölcshúst (pulp – mesocarp-mucilage) ez a kávé gyümölcsének a húsa, ez az alapja a CASCARA kávéknak. Ezt követi egy pektin réteg (pectine layer) ez felel a kávébab védelméért. Alatta a (parchment vagy endocarp), ez egy vastag héjszerű réteg, amely 3-7 rétegből áll. Alatta találjuk az ezüst hártyát, (silver skin) ez a legkülső réteg ami beburkolja a magot, a kávébabot.

Előfordulhat, hogy a gyümölcsben csak egy érett mag alakul ki, ez bármelyik fajtánál lehetséges. Ezt gyöngykávénak hívjuk.


A kiváló minőségű Dél-Olasz Caffé Gioia kávétermékek elérhetők:

Szemes kávéőrölt kávéNespresso kompatibilis kapszulaDolce Gusto kompatibilis kapszulaLavazza Espresso Point kompatibilis kapszula, és E.S.E. kávépárna kivitelben is.