Mi teszi az Olasz kávét különlegessé? 

"A szakértelem és a gondos feldolgozás művészete: az olasz kávé titkai" 

A kávé, mint termék, önmagában sem egyszerű dolog. A fajtáitól kezdve a pörkölési technikákig, a kiválasztástól az elkészítésig: minden lépés fontos. Az olaszok pedig mindezt mesteri szintre emelik. Az ő kávéjuk egy életforma, amelynek minden aspektusát tökéletesen uralják.

A kávé szerelmeseinek számára az olasz kávé nem csupán egy ital. Az a benne rejlő élvezet, az ízfüggöny mögött megbújó történet és a gondosan megtervezett feldolgozás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minden korty valódi élménnyé váljon. Az olasz kávé titka nem egyetlen összetevőben rejlik, hanem inkább az összefonódó szakértelem és a mesteri feldolgozásban.

Az olasz kávé alapja a minőségi nyersanyag, a kiváló arabica és robusta kávébabok. A feldolgozás során a babokat alaposan megtisztítják, majd pörkölik. Az igen sokszínű piacot több mint 900 pörkölő szolgálja ki. Ez a folyamat nagyon fontos, hiszen itt alakulnak ki a különböző ízjegyek, édeskés, kesernyés vagy savanykás aromák. A pörkölési idő és hőmérséklet precíz beállítása nélkülözhetetlen – ez az a pont, ahol a szakértelem igazán fontossá válik.

Az olasz kávé elkészítése során a szakértelem tovább folytatódik. A hagyományos eszpresszó főzésénél például fontos a víznyomás és hőmérséklet pontos szabályozása, valamint az, hogy mennyi idő alatt áramlik át a víz a kávén. Ezek az apró részletek határozzák meg az ital végső ízét, testességét és aromáját.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy mi teszi az olasz kávét különlegessé: a gondosan válogatott nyersanyagok, a mesteri feldolgozás és pörkölés, valamint az elkészítés során tanúsított szakértelem. Egy igazi olasz kávé minden kortyában ott rejlik az olaszok szenvedélye és odaadása iránti elkötelezettségük, melyet minden nap újra és újra megtestesítenek a tökéletes kávé elkészítése során.


Az olasz kávé feldolgozásának titkai: Észak- és Dél-Olaszország eltérő technikái, fogyasztási szokásai 


Itália, az olasz kávéházak, a kávé szeretete – mindez olyan életérzés, amit nehéz szavakba önteni. De mitől olasz igazán az olasz kávé? Ez az írás arra hivatott, hogy betekintést nyújtson ebbe a világba, bemutatva Észak- és Dél-Olaszország eltérő kávéfeldolgozási technikáit, illetve azt a szakértelmet, amit az olaszok hoznak a kávézás világába.

Az olaszok kulináris hagyományai régiónként nagyban eltérnek egymástól, nem kivétel ez alól a kávé sem. Észak-Olaszországban a lágyabb ízvilágú arabica alapú keverékeket szeretik jobban, míg délebbre haladva egyre hangsúlyosabb a robusta kávé hatása. Dél-Olaszországban a robusta adja a kávé fő, vagy egyetlen összetevőjét, míg Olaszország középső részén az 50% arabica, és 50% robusta kávék alkotta keveréket részesítik előnyben. 

A pörkölés mértéke is ennek megfelelően eltérő. Az északiak a lágyabb pörkölést szeretik jobban, délen viszont a sötétebb pörkölésű kávét részesítik előnyben, ami erősebbé és intenzívebbé teszi az italt. 

Régiónként a kávé fogyasztási szokások is nagyban eltérők. Északon a hosszú kávéitalokat szeretik, délen viszont egy rövid ristrettót vastag crema réteggel a tetején. A kapucsínó is inkább a fővárostól északabbra elterülő térségek kedvelt itala. Látva ezeket az alapvető eltéréseket adja magát a kérdés. Milyen az igazi olasz eszpresszó? A meglepő válasz az, hogy sokféle. 

Összefoglalva: az olasz kávé szakértelme nem csak a termesztésben, a pörkölésben vagy a főzésben rejlik, hanem az emberekben is. Akik nap, mint nap munkába állnak, hogy a világ minden táján élvezhessük ezt a fekete aranyat. Az olasz kávé tehát nem csak egy ital, hanem egy életérzés, egy szenvedély - valami, ami igazán olasznak teszi azt.

A kiváló minőségű Dél-Olasz Caffé Gioia kávétermékek elérhetők:

Szemes kávéőrölt kávéNespresso kompatibilis kapszulaDolce Gusto kompatibilis kapszulaLavazza Espresso Point kompatibilis kapszula, és E.S.E. kávépárna kivitelben is.