A kávé betakarítása.
A kávézás rituáléjának nélkülözhetetlen része, hogy kávénk testet lelket melengető finomság legyen.
Ezért kiemelten fontos a kávécseresznye érési folyamata, és időben történő szüretelése. Ez ugyanis jelentősen határozza meg a kávénk végső ízvilágát.
A kávétermelők számára az egyik legizgalmasabb időszak, amikor eljön a termés betakarításának ideje. Elkezdődik a kávészemek utazása, a kávéfáktól a csészéig. A kávécseresznye egy gyümölcs, amit ha fel akarunk dolgozni, akkor le kell szüretelni. Ideális esetben akkor, amikor az éppen érik.
A gyümölcsökre jellemző, hogy érésük során folyamatosan alakul ki az ízük. Nem kivétel ez alól a kávécseresznye sem. Az éretlen kávécseresznye gyakran citrusos jegyekkel rendelkezik, mert ugyanaz a citromsav határozza meg az ízét, mint ami a citrusféléket jellemzi. A kávécseresznye érése során a citromsav jelenléte csökken, helyét felváltja a kávéfajtára jellemző ízvilág. A kávé ízében meghatározó ez a mozzanat, hogy a gyümölcshús érett ízével gazdagítja a kávészemet, vagy nem.
A betakarítást illetően alapvetően két lehetőség közül választhat a gazdálkodó. Szelektív, vagy szalagszedéssel történjen a kávécseresznyék begyűjtése?
Ahhoz, hogy erre az égető kérdésre jó választ lehessen adni, és jó kávé kerüljön a csészénkbe, több tényezőt is figyelembe kell venni. Hol található az ültetvény, milyen erőforrások állnak rendelkezésre, milyen domborzati adottságai vannak az ültetvénynek, és talán a legfontosabb, hogy milyen minőségű kávét szeretnénk végeredményül?
A szelektív szedés művészete
A világon a legtöbb kávét kézi erővel szüretelik. Szelektív szedéssel a kávécseresznyéket a megfelelő érettségi szinten darabonként gyűjtik be, ami édesebb összetettebb ízeket eredményez a csészékben. A betakarítást többször is meg kell ismételni, hogy csak az érett gyümölcs kerüljön begyűjtésre. Ez egy rendkívül munka és időigényes folyamat. A jó minőségű kávéültetvények meghatározó része meredek lejtőkön helyezkedik el, ezeket viszont csak kézi erővel lehet szüretelni.
Az eljárás előnyei: Minden terepen alkalmazható. Mivel csak az érett gyümölcsöket szüretelik le, ezért ezzel az eljárással lehet a legjobb kávéminőséget elérni. Egészségesebb a kávéültetvény, ugyanis egyrészt a kávéfa nincs kitéve a gépek által okozott sérüléseknek, ezért az energiáit a szép és egészséges terméshozamra fordíthatja, másrészt a szüretelők által közvetlen visszajelzést ad, ha betegség, vagy kártevők jelennének meg az ültetvényen.
A szalagszedés
Amikor szalagszedéssel történik a betakarítás, akkor az összes kávécseresznyét begyűjtik a fákról érettségi szintjüktől függetlenül. Ez három módon is történhet. Az első, amikor kézzel történik a kávéfák lecsupaszítása.
A második módszer amikor hordozható kisgépek segítségével választják el a kávészemeket az ágakról.
A harmadik pedig amikor betakarító gépeket, kombájnokat használnak a kávé betakarításához.
A szalagszedés előnyei:
A gépesítésből adódóan kevesebb munkaerőt kell alkalmazni ezzel költséget takarít meg, ezenkívül gyors és hatékony, mivel a betakarítás egy ütemben zajlik.
A kiváló minőségű Dél-Olasz Caffé Gioia kávétermékek elérhetők:
Szemes kávé, őrölt kávé, Nespresso kompatibilis kapszula, Dolce Gusto kompatibilis kapszula, Lavazza Espresso Point kompatibilis kapszula, és E.S.E. kávépárna kivitelben is.
4 Hozzászólások
Captivating blog post exploring the benefits of mindfulness meditation for stress reduction and improved well-being. A must-read for anyone seeking inner peace.
Insightful article highlighting the impact of climate change on vulnerable ecosystems. Urgent call to action to preserve our planet for future generations
Engaging blog post discussing the rise of remote work and its implications for work-life balance. A thought-provoking read for modern professionals
Wow, what a fantastic article! I thoroughly enjoyed reading it from start to finish.
Thanks for sharing this informative post.
Szólj hozzá