Egy guatemalai kávétermesztő története – Az autentikus kávé útja a vulkánoktól az asztalunkig

Guatemalában, a világ egyik legkiválóbb kávétermő vidékén található a Finca Las Brisas, avagy a Szellők Farmja. Itt, a mexikói határtól mindössze 50 km-re délre, egy négy generáció óta működő családi gazdaságban születnek meg azok a kivételes minőségű kávék, amelyek méltón képviselik a térség gazdag kávékultúráját. Az itt termesztett kávé egyedülálló karakterét a vulkánikus talaj, a gondos árnyékolás és a tradicionális termesztési módszerek harmóniája adja – hasonlóan az olasz kávékultúra értékes hagyományaihoz.

Guatemala Kávé: Finca Las Brisas Vulkáni Single Origin Titkai
Napfelkelte egy guatemalai kávéültetvényen

Napfény öleli körbe a kávécserjéket Guatemala vulkáni hegyoldalain, ahol a világ egyik legkiválóbb specialty kávéja terem – Finca Las Brisas

A kávétermesztés kihívásai Guatemalában

A guatemalai kávétermelők élete korántsem egyszerű. A térség viharos történelme – 1960–1996 polgárháború utóhatásai –, valamint a kávé világpiaci árának ingadozása folyamatos alkalmazkodásra készteti a helyi gazdákat. Guatemala kávéföldjei az ország területének mindössze 2,5%-át teszik ki, mégis 125 000 termelő (ANACAFÉ adat) és 500 000 munkavállaló megélhetését biztosítják.

A 2001-es globális kávéválság (C price zuhanás 0,45 USD/lb alá) különösen nehéz helyzetbe hozta a minőségi kávét előállító gazdaságokat. A vietnami és brazil robuszta-termelés növekedése számos farm megszűnéséhez vezetett. A Finca Las Brisas is az összeomlás szélén állt, ám a család innovatív hozzáállása – közvetlen export, specialty fókusz – lehetővé tette a túlélést.

A túlélés és megújulás útja

A guatemalai kávétermelőknek nemcsak a piaci kihívásokkal, de a klímaváltozás hatásaival (kávérozsda, La Roya 2012–2013), a munkaerőhiánnyal (migráció USA-ba) és a magas üzemeltetési költségekkel (műtrágya, kézi munka) is meg kell küzdeniük. A Finca Las Brisas vezetője, Don Carlos merész lépésre szánta el magát: befektetett egy micro-roastery-be, hogy a termék teljes értékláncát ellenőrzése alá vonhassa – nyers babtól a pörkölt, csomagolt single origin specialty-ig.

A gazdaság 110 hektáros területének ma már csak 45 hektárján termesztenek kávét (Caturra, Bourbon, Typica), a fennmaradó részeken gumifákat (Hevea brasiliensis) telepítettek – ez a diverzifikáció biztosítja a farm stabilitását és fenntarthatóságát, hasonlóan ahhoz, ahogy a bio kávétermesztés is a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt CCPB tanúsítvánnyal.

Finca Las Brisas családi gazdaság

Finca Las Brisas – négy generáció, 110 hektár, vulkáni talaj és árnyékos termesztés a fenntartható jövőért

A minőségi guatemalai kávé titka

Guatemala kávéültetvényeit világszerte elismerik kivételes minőségükért – 8 termőrégió (Antigua, Huehuetenango, Atitlán), 85+ SCA pont átlag. A siker kulcsa a különleges természeti adottságokban és a tradicionális termesztési módszerekben rejlik:

  • Vulkanikus talaj: Magas ásványianyag-tartalom (kálium, foszfor) – csokoládés, gyümölcsös mélység.
  • Árnyékban termesztés: Inga, banánfák alatt – lassabb érés, gazdagabb íz (SHB – Strictly Hard Bean, 1400–2000 m).
  • Mikroklíma: 1200–2100 m magasság, 20–25 °C, 2000 mm csapadék – ideális savasság és komplexitás.
  • Kézi szüretelés: Csak piros cseresznyék, 3–4 forduló/szezon – meredek lejtőkön, női munkások 80%-a.
  • Mosott feldolgozás: Tiszta, élénk savasság (citrus, alma, jázmin) – wet mill a farmon.

A fenti tényezők együttesen teszik lehetővé, hogy Guatemala a specialty kávé egyik legjelentősebb előállítójává válhasson (export 70% specialty). Az ilyen prémium minőségű kávék különleges ízkomplexitással rendelkeznek, amit a Caffè Gioia specialty kávé kínálatában is felfedezhetünk – single origin Guatemala blendekben.

Fenntarthatóság és környezettudatosság

Az árnyékban termesztett kávé nem csak ízvilágában kiemelkedő, hanem környezetvédelmi szempontból is értékes: 30–50% több biodiverzitás (madarak, pillangók), talajvédelem, szénmegkötés. A Finca Las Brisas megújuló energiát használ: egy 1960-as víziturbina biztosítja az áramot a wet millnek és a roasterynek – 100% off-grid.

A farm Rainforest Alliance és UTZ tanúsítvánnyal rendelkezik, komposztál, víztakarékos mosást alkalmaz – hasonlóságot mutat a Caffè Gioia 100% Arabica és ökológiai pörkölési filozófiájával világszerte.

A jövő lehetőségei

A guatemalai kávétermelők számára a legnagyobb esélyt a prémium specialty és Cup of Excellence (CoE) versenyek jelentik – 2023-ban 92+ pont guatemalai tételek. Az ANACAFÉ szakmai támogatást nyújt (képzés, génbank, rozsdarezisztens fajták), hogy versenyképes termékekkel jelenhessenek meg a nemzetközi piacokon.

Egyre több kávétermelő fordul a bio minősítés felé (USDA Organic, EU Bio), amely további értéket ad a már így is kiváló minőségű terméknek. A guatemalai kávé egyedi karaktere, a gondos termesztési és feldolgozási módszerek, valamint a különleges terroir együttesen teszik lehetővé, hogy ez a kávé a világ legjobbjainak sorában kapjon helyet – hasonlóan a Caffè Gioia Superior Taste Award elismeréseihez.

Fedezze fel a Caffè Gioia prémium kávékínálatát, és tapasztalja meg, hogyan ötvöződik az olasz kávékultúra és a világ legjobb kávétermő vidékeinek – mint Guatemala – egyedülálló karaktere egy csészében – szemes, kapszulás vagy E.S.E. párnás formában!


Ez a cikk Carlos Saenz „Egy guatemalai kávétermesztő története” című tanulmánya által inspirált tartalom, amely a „Kávé. Részletes kézikönyv a kávé termesztéséről, elkészítéséről és fogyasztásáról” című könyvben jelent meg. Az eredeti kutatások és tudományos megfigyelések az ő és kollégái munkáját dicsérik, amelyeket jelen cikkben a Caffè Gioia értékeivel, bio tanúsítványával, ökológiai pörkölésével és díjnyertes specialty termékeivel kapcsolatos információkkal egészítettünk ki.