0
243
Szeptember 29 a kávé világnapja
Reggelente sokan ébredés után azonnal a kávé felé nyúlnak, hiszen a koffein varázslatos ereje nélkülözhetetlen számukra. Szeptember 29-én, ünnepeljük ezt az izgalmas italt, amely számtalan formában áll rendelkezésünkre..
0
97
Hagyományok, mezőgazdaság és természet Az
árnyékos kávéültetvények és a biodiverzitás. Ökológusok, ornitológusok, földrajztudósok és
mások több mint egy évtizede állítják, hogy az agroerdészeti
rendszer - az a mezőgazdasági forma, melyben a káv..
0
126
A kávé „ára”
Hogyan működik a kávépiac?
A zöld kávé legnagyobb részét mintegy 130 éven át városi
árutőzsdéken értékesítették, melyek roppant kaotikusnak
tűnhettek: egy rakás férfi a parketten – ringnek is nevezték -
papírdarabokat lenget, mindenki a ..
0
88
Mi az a specialty kávé? A 2011-ben tartott SCAA-találkozón és kereskedelmi bemutatón a
találkozó ideje alatt min- dennap megjelenő lap, a The Morning Cup
(A reggeli csésze) megkérdezte a szakembereket: „Mit jelent önnek
a specialty kávé?"Íme négy ..
0
60
A minőség értéke A kávétermesztők útja felfelé. A kávéiparban sajnos túlnyomóan a középszerű minőség a
mérvadó. Egészen a közelmúltig, a kávépörkölők új
generációjának felemelkedéséig, azon termelőket, akiknek kávéja
nehezen megközelíthető, hegyvi..
0
218
Hogyan vált egy arkansasi vidéki lányból kávéimportőr, nők vezetője a
kávéiparban. Szeretem az ősz illatait. Az éppen beérő termések, a levelek
és a hűvösebb időjárás izgalmas időszakot jelentettek számomra
gyerekkoromban, a vidéki Arkansasban. Má..
0
117
Az eszpresszó menü
Egyetemes történet. Az elmúlt harminc év specialty kávé forradalmának élén az
eszpresszóalapú italok álltak. Akár magára a tiszta eszpresszóra
gondolunk - melynek elkötelezettjei örökös vitát folytatnak
arról, hogyan készíthető..
0
152
Pörkölés A babban rejlő zamat felszínre hozása. Miután a feldolgozás során kávécseresznyéből zöld kávébab
vált, a kávé továbbra is egy kemény, zöld kavicsra hasonlít
csupán, mely nélkülöz minden felismerhető ízt vagy aromát. A
képzett pörkölő fe..
0
195
Egy guatemalai kávétermesztő története
Viszontagságos élet egy gyönyörű, zord vidéken. Kis kávésgazda vagyok Guatemalából. Genova Costa Cucában
élek, Quetzaltenangóban, a mexikói határtól körülbelül
ötven kilométerre délre. A kávéföldek Guat..
2
185
A
tökéletes Olasz eszpresszóAz olasz eszpresszó a kávézás művészetének csúcsa, ahol
minden csésze egy kis mestermű. Az igazán tökéletes olasz
eszpresszó elkészítése mögött szakértelem és szenvedély
rejlik. Ez a kávékülönlegesség nem csupán egy ital, ..
0
77
A kávékészítés kultúrájaHa megígéritek, hogy nem áruljátok el a kávéelitnek... a
kávékészítés nemcsak viszonylag egyszerű, függetlenül attól,
hogy milyen módszert alkalmazunk, hanem univerzális is. A víz
használatával kioldunk némi anyagot a kávéb..
0
79
Az Íz ökológiája
A robuszta kávé és a specialtyforradalom korlátai. A legutóbbi generáció legmeghatározóbb története a kávé
világában a specialty kávé forradalma volt. Az 1980-as és
1990-es években a kávépiacon új szegmens emelkedett ki
(legalábbis a..