
A minőség értéke.
A kávétermesztők útja a specialty kávék világában.
A kávéiparban sajnos túlnyomóan a középszerű minőség a mérvadó. Egészen a közelmúltig, a kávépörkölők új generációjának felemelkedéséig, azon termelőket, akiknek kávéja nehezen megközelíthető, hegyvidékes területeken nő (ahol a legtöbb olyan kávét termesztik, amiben nagy lehetőségek rejlenek), nem ösztönözte semmi a kiváló minőség előállítására: céljuk egyszerűen az „elfogadhatóság" volt.
Az idő múltával azonban ez a modell egyre fenntarthatatlanabbá vált gazdaságilag. A tucatkávé ára a piacon az előállítási költségek alatt, vagy éppen csak fölöttük ingadozik. A minimális profit miatt a termelők nem tudtak pénzt fordítani azokra a kézműves előállítási eljárásokra, melyek eredményeként valódi minőségi kávé születik.
A minőségi kávé értéke – összehasonlítás más prémium italokkal
A kávépiaci árak eloszlása még mindig a piac régi, bevett útjait tükrözi, melyek szinte kizárólag a mennyiség felé haladnak, és gyerekcipőben jár az igazi minőségi piac, ami a tea és a bor esetében már régóta létezik. A nagy mennyiségben, ömlesztve érkező kávé értéke ma jóval 10 $ alatt van fontonként, míg a kávék csupán elenyésző százaléka megy fel 10 $ fölé.
Szigetként emelkednek ki olyan különleges kávék, mint a hawaii Kona, Puerto Rico, Jamaica és Szent Ilona kávéja. Az autentikus, minőségi kávék piaca azonban még nem fejlődött olyan szintre, mint a boroké, ahol a minőségi különbségek az árakban is egyértelműen megjelennek.
Bor és kávé – érték és árképzés összehasonlítása
Ha a borpiacot tekintjük összehasonlítási alapnak: egy 10 $ értékű borból (amit nem tekintenek drágának) 3,5 deciliter ára 4,73 $, szemben az ugyanilyen áron eladott kávéból készült 3,5 deciliter 0,53 $ értékével. Ha a kávé csésze árát a boréhoz igazítanánk, akkor fontonként 85 dollárba kerülne a minőségi kávé!

A tradicionális olasz kávékultúra összekapcsolja a minőséget és a társasági élményt
A specialty kávé piramisa
A kávé még viszonylag fiatal ital – csupán hatszáz évvel ezelőtt jelent meg először főzött italként, amikor a bor és a tea már régóta ismertek voltak. A betakarítás, a feldolgozás, a szállítás, a tárolás és a pörkölés technológiája elképesztő fejlődésnek indult az utóbbi időben.
Ha a kávé tömegpiacát egy minőségpiramisként képzeljük el, a specialty kávé az építmény tetején ül, és a kávéeladások nagyjából 20 százalékát teszi ki. Ez a specialty szegmens nem horizontálisan egymásra épülő minőségi szintekből áll, sokkal inkább párhuzamosan egymás mellett álló szeletekből - sötét pörkölésű, világos pörkölésű, fair trade, bio.
A piramis legtetején ülnek a single origin kávék, amelyek kis farmokról, szövetkezetekből érkeznek – részesedésük messze nincs 1%, mégis ez a szegmens az, aminek óriási hatása lehet a kávékultúra jövőjére.
Cup of Excellence és a minőség forradalma
Erről szólt az egész Cup of Excellence 1999-ben, amikor először tartották Brazíliában. A specialty kávéipar résztvevői újra felfedezték rég elvesztetett lelkesedésüket. A világ minden részéről érkező szakértők végigkóstolták a kávékat az „elfogadhatótól" a valódi mesterművekig.
A legkiválóbb kávék internetes aukciókra kerültek, ahol a pörkölők egymással versengtek a finom, nagyon kis mennyiségben rendelkezésre álló kávékért. Egy guatemalai farm több mint 80 dollárért adta el kávéját fontonként, a panamai La Esmeralda pedig 100 dollár felett árult egy ilyen versenyen.
A minőségi kávé elkészítésének művészete
A valóban kiváló ültetvénykávék értékeléséhez legjobb a csepegtetős kávékészítés papírfilterrel. Ez a módszer lehetővé teszi a kávé ízeinek és aromáinak kiemelését, ellentétben azokkal a készítési eljárásokkal, melyek elmossák a finomabb kávék árnyalt összetettségét.
A díjnyertes specialty kávék elkészítésénél több tényezőt kell figyelembe venni:
- Kivonatolás: Ideális esetben a kávéőrlemény 18-22 százalékát érdemes kioldani – ebben a tartományban a legédesebb a kávéital.
- Hőmérséklet: Optimális esetben 93°C körüli vízhőmérséklet szükséges.
- Őrlés és időzítés: Minél durvább az őrlemény, annál hosszabb kivonatolási idő szükséges.
- Víz és filter minősége: A papírfiltert át kell öblíteni forró vízzel a kávékivonatolás előtt.
A kávé kóstolásának művészete
A finom, világosabb pörkölésű, filteres kávét húsz-harminc percen át lehet kóstolni, ízlelgetni, ahogy lehűl és fokozatosan kibontakozik. Ahogy a csésze eléri az ideális 57°C hőmérsékletet, keressük az édességet és az ital tisztaságát – ezek a kávé érettségének és megfelelő feldolgozásának jelei.
A kiváló kávék saját, természetes aromáik szivárványával érkeznek – csokoládé, pörkölt magvak, méz, gyümölcs és virágok zamatai változó összetételekben, ahogyan a hőmérséklet is változik. A minőségi kávé zamataival együtt jár a kellemes savasság, testesség, harmonikus szájérzet és az édes utóíz.
Az olasz kávétradíció és a minőségi kávézás kapcsolata
Az olasz kávékultúra évszázadok óta a minőségi kávézás egyik fő pillére. A mediterrán kávékultúrában mindig is nagy hangsúlyt fektettek a kiváló alapanyagokra és a gondos elkészítésre. A tradicionális olasz kávépörkölési technikák az alapanyag tiszteletén alapulnak, hogy a kávészemekben rejlő aromák tökéletesen kibontakozhassanak.
Az autentikus olasz kávé olyan érték, amely egyesíti a hagyományos feldolgozási módszereket és a modern technológiát. A legjobb olasz kávépörkölők ma már odafigyelnek a fenntartható termesztésre is, így biztosítva a minőségi kávé jövőjét a következő generációk számára.
A kávé zamatprofiljainak nagy változatosságát épp csak elkezdte felfedezni a kávéipar, nemhogy a fogyasztó. Ahogy egyre több ember fedezi fel a minőségi kávé sokszínűségét, úgy növekszik majd a kereslet is az igazán különleges termékek iránt.
Fedezze fel a Caffé Gioia prémium olasz kávékínálatát, és tapasztalja meg az autentikus olasz kávéélményt!
Ez a cikk George Howell "A minőség értéke" című tanulmánya által inspirált tartalom, amely a "Kávé. Részletes kézikönyv a kávé termesztéséről, elkészítéséről és fogyasztásáról" című könyvben jelent meg. Az eredeti kutatások és tudományos megfigyelések az ő és kollégái munkáját dicsérik, amelyeket jelen cikkben a Caffé Gioia értékeivel és termékeivel kapcsolatos információkkal egészítettünk ki.
9 Hozzászólások
Hi there, I log on to your blogs regularly. Your writing style is witty, keep up the good work!
I am sure this article has touched all the internet users, its really really fastidious paragraph on building up new webpage.
Ahaa, its nice dialogue on the topic of this article here at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting here.
I will immediately snatch your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks.
I enjoy what you guys tend to be up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the excellent works guys I've included you guys to my own blogroll.
I am sure this paragraph has touched all the internet users, its really really good paragraph on building up new weblog.
I am sure this post has touched all the internet users, its really really pleasant paragraph on building up new webpage.
I'm not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.
Perfect piece of work you have done, this site is really cool with wonderful info.
Szólj hozzá