A minőség értéke.

A kávétermesztők útja a specialty kávék világában.

A kávéiparban sajnos túlnyomóan a középszerű minőség a mérvadó. Egészen a közelmúltig, a kávépörkölők új generációjának felemelkedéséig, azon termelőket, akiknek kávéja nehezen megközelíthető, hegyvidékes területeken nő (ahol a legtöbb olyan kávét termesztik, amiben nagy lehetőségek rejlenek), nem ösztönözte semmi a kiváló minőség előállítására: céljuk egyszerűen az „elfogadhatóság" volt.

Az idő múltával azonban ez a modell egyre fenntarthatatlanabbá vált gazdaságilag. A tucatkávé ára a piacon az előállítási költségek alatt, vagy éppen csak fölöttük ingadozik. A minimális profit miatt a termelők nem tudtak pénzt fordítani azokra a kézműves előállítási eljárásokra, melyek eredményeként valódi minőségi kávé születik.

A minőségi kávé értéke – összehasonlítás más prémium italokkal

A kávépiaci árak eloszlása még mindig a piac régi, bevett útjait tükrözi, melyek szinte kizárólag a mennyiség felé haladnak, és gyerekcipőben jár az igazi minőségi piac, ami a tea és a bor esetében már régóta létezik. A nagy mennyiségben, ömlesztve érkező kávé értéke ma jóval 10 $ alatt van fontonként, míg a kávék csupán elenyésző százaléka megy fel 10 $ fölé.

Szigetként emelkednek ki olyan különleges kávék, mint a hawaii Kona, Puerto Rico, Jamaica és Szent Ilona kávéja. Az autentikus, minőségi kávék piaca azonban még nem fejlődött olyan szintre, mint a boroké, ahol a minőségi különbségek az árakban is egyértelműen megjelennek.

Bor és kávé – érték és árképzés összehasonlítása

Ha a borpiacot tekintjük összehasonlítási alapnak: egy 10 $ értékű borból (amit nem tekintenek drágának) 3,5 deciliter ára 4,73 $, szemben az ugyanilyen áron eladott kávéból készült 3,5 deciliter 0,53 $ értékével. Ha a kávé csésze árát a boréhoz igazítanánk, akkor fontonként 85 dollárba kerülne a minőségi kávé!

Tradicionális olasz kávékultúra

A tradicionális olasz kávékultúra összekapcsolja a minőséget és a társasági élményt

A specialty kávé piramisa

A kávé még viszonylag fiatal ital – csupán hatszáz évvel ezelőtt jelent meg először főzött italként, amikor a bor és a tea már régóta ismertek voltak. A betakarítás, a feldolgozás, a szállítás, a tárolás és a pörkölés technológiája elképesztő fejlődésnek indult az utóbbi időben.

Ha a kávé tömegpiacát egy minőségpiramisként képzeljük el, a specialty kávé az építmény tetején ül, és a kávéeladások nagyjából 20 százalékát teszi ki. Ez a specialty szegmens nem horizontálisan egymásra épülő minőségi szintekből áll, sokkal inkább párhuzamosan egymás mellett álló szeletekből - sötét pörkölésű, világos pörkölésű, fair trade, bio.

A piramis legtetején ülnek a single origin kávék, amelyek kis farmokról, szövetkezetekből érkeznek – részesedésük messze nincs 1%, mégis ez a szegmens az, aminek óriási hatása lehet a kávékultúra jövőjére.

Cup of Excellence és a minőség forradalma

Erről szólt az egész Cup of Excellence 1999-ben, amikor először tartották Brazíliában. A specialty kávéipar résztvevői újra felfedezték rég elvesztetett lelkesedésüket. A világ minden részéről érkező szakértők végigkóstolták a kávékat az „elfogadhatótól" a valódi mesterművekig.

A legkiválóbb kávék internetes aukciókra kerültek, ahol a pörkölők egymással versengtek a finom, nagyon kis mennyiségben rendelkezésre álló kávékért. Egy guatemalai farm több mint 80 dollárért adta el kávéját fontonként, a panamai La Esmeralda pedig 100 dollár felett árult egy ilyen versenyen.

A minőségi kávé elkészítésének művészete

A valóban kiváló ültetvénykávék értékeléséhez legjobb a csepegtetős kávékészítés papírfilterrel. Ez a módszer lehetővé teszi a kávé ízeinek és aromáinak kiemelését, ellentétben azokkal a készítési eljárásokkal, melyek elmossák a finomabb kávék árnyalt összetettségét.

A díjnyertes specialty kávék elkészítésénél több tényezőt kell figyelembe venni:

  • Kivonatolás: Ideális esetben a kávéőrlemény 18-22 százalékát érdemes kioldani – ebben a tartományban a legédesebb a kávéital.
  • Hőmérséklet: Optimális esetben 93°C körüli vízhőmérséklet szükséges.
  • Őrlés és időzítés: Minél durvább az őrlemény, annál hosszabb kivonatolási idő szükséges.
  • Víz és filter minősége: A papírfiltert át kell öblíteni forró vízzel a kávékivonatolás előtt.

A kávé kóstolásának művészete

A finom, világosabb pörkölésű, filteres kávét húsz-harminc percen át lehet kóstolni, ízlelgetni, ahogy lehűl és fokozatosan kibontakozik. Ahogy a csésze eléri az ideális 57°C hőmérsékletet, keressük az édességet és az ital tisztaságát – ezek a kávé érettségének és megfelelő feldolgozásának jelei.

A kiváló kávék saját, természetes aromáik szivárványával érkeznek – csokoládé, pörkölt magvak, méz, gyümölcs és virágok zamatai változó összetételekben, ahogyan a hőmérséklet is változik. A minőségi kávé zamataival együtt jár a kellemes savasság, testesség, harmonikus szájérzet és az édes utóíz.

Az olasz kávétradíció és a minőségi kávézás kapcsolata

Az olasz kávékultúra évszázadok óta a minőségi kávézás egyik fő pillére. A mediterrán kávékultúrában mindig is nagy hangsúlyt fektettek a kiváló alapanyagokra és a gondos elkészítésre. A tradicionális olasz kávépörkölési technikák az alapanyag tiszteletén alapulnak, hogy a kávészemekben rejlő aromák tökéletesen kibontakozhassanak.

Az autentikus olasz kávé olyan érték, amely egyesíti a hagyományos feldolgozási módszereket és a modern technológiát. A legjobb olasz kávépörkölők ma már odafigyelnek a fenntartható termesztésre is, így biztosítva a minőségi kávé jövőjét a következő generációk számára.

A kávé zamatprofiljainak nagy változatosságát épp csak elkezdte felfedezni a kávéipar, nemhogy a fogyasztó. Ahogy egyre több ember fedezi fel a minőségi kávé sokszínűségét, úgy növekszik majd a kereslet is az igazán különleges termékek iránt.

Fedezze fel a Caffé Gioia prémium olasz kávékínálatát, és tapasztalja meg az autentikus olasz kávéélményt!


Ez a cikk George Howell "A minőség értéke" című tanulmánya által inspirált tartalom, amely a "Kávé. Részletes kézikönyv a kávé termesztéséről, elkészítéséről és fogyasztásáról" című könyvben jelent meg. Az eredeti kutatások és tudományos megfigyelések az ő és kollégái munkáját dicsérik, amelyeket jelen cikkben a Caffé Gioia értékeivel és termékeivel kapcsolatos információkkal egészítettünk ki.